Omdat het de Nationale Week Zonder Vlees is, dachten we dat het interessant zou zijn om te praten met iemand die niet alleen deze week het vleesloze leven leidt, maar elke week: onze keukenleden Sparc.
Q: Veel mensen vinden het raar dat vegan ‘vlees’ steeds meer op the real deal begint te lijken. Wat vind jij daarvan? Krijgen jullie vaak negatieve reacties?
A: Wij zijn niet heel specifiek bezig met vlees namaken, dat zien we meer bij de betere retail-merken zoals de Vegetarische Slager, Impossible, Beyond Meat etc.
Wij werken met ingrediënten als tarwe, haver en harde groenten. We hebben als voornaamste doel alles heel lekker te maken i.p.v. te laten lijken op vlees. Het is ook meer een supermarkt-ontwikkeling en niet zozeer iets wat in de foodservice heel belangrijk is. Wij werken meer in de gastronomie en (internationale) hotels. En daar is de vraag naar plant-based of vegan groot, maar is de specifieke vraag naar vleesvervangers gek genoeg minder groot. De continue vraag van chefs is de volgende “Hoe maak je lekkere en gezonde plantaardige gerechten”
Q: Wat zijn jullie toekomstplannen? Dromen?
A: De toekomst is volgens ons mooi, we bouwen momenteel aan ons nieuwe bedrijfspand in Amsterdam Oost aan het Zeeburgerpad 20. We maken daar een miniatuur-fabriek en een atelierkeuken specifiek gericht op plantbased, om daar met onze klanten op zoek te gaan naar de beste recepturen die we scalen in ons full-electric Food Lab. Dit Foodlab heeft een productie-capaciteit van 200.000 KG per jaar. Focus hier is blijven vooroplopen en doorontwikkelen, en waardevolle creativiteit van de beste chefs in ons netwerk proberen te vangen als een foto in onze nieuwe atelierkeuken.
Q: Doen jullie mee met de week zonder vlees?
A: Ja, natuurlijk. Los van onszelf hebben we samen met onze klanten allerlei aanbiedingen, zo kun je als consument voor onze producten naar alle vestigingen van Marqt, Landmarkt, en nu in Haarlem naar de Slagers Dochter.
Q: Heb je klanten/partners waar je krijg mee zou willen samen werken/aan wilt verkopen?
A: We zijn voornamelijk aan het focussen op internationale hotelgroepen. En nu t seizoen begint sluiten we ook veel strandtenten aan. Ook festival-cateraars vinden we interessant om mee te werken.
Q: Merk je een toename van concurrentie?
A: Vooralsnog merken wij dat niet, we zien ook dat de markt nog zo groot is dat er genoeg ruimte is voor meer aanbieders, misschien denken we daar over een paar jaar anders over. We verwachten dat mensen kritischer gaan worden op de kwaliteit van eten en dus ook de vegan producten.
Q: Heb je tips voor mensen die meedoen aan de week zonder vlees?
A: Ja, koop veel groenten, ga naar de notenboer, sla eens een kookboek open, ga bij Meatless District in Amsterdam eten, of probeer onze producten eens!
Super bedankt voor het interview Sparc! En iedereen die mee doet aan de Nationale Week Zonder Vlees nog heel veel succes.