October 12

0 comments

12 tips om je cashflow te versnellen

 



In gesprek met Marissa Bonants

van The Money Mate, financieel strateeg voor startups & scale-ups

Volgens Marissa Bonants van The Money Mate is de grootste uitdaging van food ondernemers het managen van de cashflow. “In het begin investeer je onwijs veel. Het geld gaat naar het ontwikkelen van je producten, het boosten van de marketing, de visuele identiteit van je merk en zo kan dit lijstje ineens hard oplopen. Er is veel kapitaal nodig in aanloop naar de tijd waarin je winst gaat maken. 

Na een tijd stijgt de verkoop en stroomt veel geld binnen, op dat moment is het zeker van belang om continu te focussen op de cashflow. Om deze producten te verkopen, zul je het eerst moeten inkopen en bereiden. Om zeker te zijn van een winstgevend model, is het noodzakelijk om duidelijk te hebben waaruit je kostprijs is opgebouwd. Dekt deze alle kosten en houdt je marge over om alle andere kosten (marketing, personeel en kantoor) te betalen? En niet onbelangrijk, wat is de winstpercentage. Zelfs met een winstgevende kostprijs kan het managen van je cashflow een uitdaging blijven.”

 


 

We geven je graag wat tips om je cashflow te versnellen: 

  1. Factuur eerder: Simpel, maar effectief. Factureer eerder, zodat klanten jou ook sneller betalen. De wettelijke betaaltermijn voor een factuur is 30 dagen.

  2. Maak betalen gemakkelijk: Biedt je klanten meerdere mogelijkheden aan of zet een directe betaallink in je factuur. Easy does it!

  3. Geef korting: Overweeg een korting voor klanten die snel of alles in één keer betalen.

  4. Wees duidelijk: Duidelijke betalingsvoorwaarden voor jou en je klanten zijn essentieel. Zorg na een mondelinge afspraak dat je de afspraak ook zwart op wit zet, bijvoorbeeld in een mailtje!

  5. Mogelijkheid van factoring: Bij factoring verkoop je eigenlijk je verkoopfacturen aan een tussenpartij. De tussenpartij zorgt ervoor dat jij je geld meteen ontvangt, maar vraagt hier natuurlijk wel een (soms flinke) commissie over.

  6. Onderzoek de ‘sale & lease back’ mogelijkheid: Er zijn meerdere mogelijkheden voor apparatuur en machines. Je verkoopt een machine voor €10.000 (geld erin) en huurt de machine weer terug voor €1.000 per jaar (geld eruit). Geld erin gaat dus sneller dan geld eruit.

  7. Reduceer je schulden: Een schuld hebben kost geld, dus minder schuld betekent ook minder geld eruit.

  8. Voorraadmanagement: Loop geen verkopen mis als producten niet op voorraad zijn of als je last-minute extra inkopen (vaak duurder) moet doen.

  9. Extra inkomen: Zorg voor een extra inkomstenbron wanneer je last hebt van seizoensfluctuaties.

  10. Betaal zelf op tijd: hierdoor heb je geen extra kosten. Als dit je om welke reden dan ook niet lukt, neem dan snel contact op om alternatieve afspraken te maken.

  11. Optimaliseer: bekijk je bedrijfsprocessen (betaalproces, inkoopproces & voorraadproces) en onderzoek waar in dat proces winst te behalen valt. 

  12.  Laat je adviseren: Experts kunnen je helpen bij een cashflow als je veel wisselende inkomsten en uitgaven hebt.

Deze tips zijn gebaseerd op het artikel dat Marissa heeft geschreven op haar eigen blog. Hier vind je het artikel en kun je meer lezen over cashflow versnelling strategieën (mooi woord voor Scrabble!). We zien je graag bij de workshops!


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}