June 22

0 comments

In de spotlight: food ondernemers Nika & Bruno van Cidrani!

Het is bijna lente en om te vieren dat alles in bloei staat, spreken we één van onze internationale KR Community members over hun assortiment functional food producten. We hebben het natuurlijk over eigenaren Nika en Bruno van Cidrani. 


Niksen.jpeg

Cidrani is een food tech bedrijf uit Kroatië met een breed assortiment aan producten. Zo maken ze gefermenteerde azijn op basis van wilde moedergist, cognitie verbeterende kruidensupplementen, instant cold brew koffie en een innovatieve state of the art kombucha. Zoals je ziet, is Cidrani niet voor een gat te vangen. 

Vertel eens over Cidrani, hoe is het allemaal begonnen? 

“We begonnen Cidrani anderhalf jaar geleden. Onze missie, mensen helpen een volledige healthy lifestyle te creëren door middel van food producten. Zonder begeleiding doken we in dit avontuur met een duidelijk doel, Cidrani wordt de meest innovatieve food tech startup van de wereld!”


Cidrani_Products-compressed.jpeg

Bij het creëren van nieuwe, innovatieve producten staat het bewustzijn van je darmgezondheid centraal. “We ontdekten door onderzoek en ontwikkeling dat de kern van geluk, creativiteit en bewustzijn in je buik zit. Als jouw buik niet gezond is, kan je ook geen positieve resultaten hebben in je leven.”

“Kijk naar ons eerste product, de Cidrani Appelcider Azijn met wilde moedergist. We noemen het de elixer van het leven, omdat het de hoogst mogelijke hoeveelheid polyfenolen in een liter bevat. Deze antioxidanten zijn een categorie plantenstoffen waarvan bekend is dat ze verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Onze Cidrani Original bijvoorbeeld, heeft 8000mg per liter terwijl goede kwaliteit olijfolie, wat bekend staat om de grote hoeveelheid polyfenolen, maar 300 tot 800mg bevat. Zoals je ziet, een groot verschil.“

“Een ander mooi voorbeeld is onze Cidrani honing, een geweldige smaakcombinatie tussen wild gefermenteerde azijn en rauwe honing. Daarnaast hebben we ook een lijn oxymels, een mix van azijn en honing, gemaakt met gefermenteerde kruiden genaamd Four Seasons. Deze productlijn heeft een prestigieuze internationale innovatie award gewonnen bij de SIAL in Parijs. Dit laat zien dat de wereld klaar is om te zien hoe belangrijk het voedsel is en wat het voor je lichaam kan betekenen.”


Cidrani_Products-compressed-(.jpeg

“Wat je eet en drinkt, geef je energie. Wij attenderen mensen erop om na te denken over wat energie geeft en daar dankbaar voor te zijn. We hebben tenslotte maar één lichaam.”

Jullie zijn erg gericht op de wetenschap achter voedsel. Zien jullie jezelf meer als wetenschappers dan foodproducenten?

 “We zijn wetenschappers van het leven, zeggen we wel eens. Ons food tech karakter is voor ons heel natuurlijk, omdat wij de verantwoordelijkheid voelen voor het scheppen van een duidelijk beeld van de wereld die wij willen creëren. En we zijn natuurlijk altijd bezig om nieuwe producten te ontwikkelen. Op het moment verkopen we 18 producten en staan er 15 producten klaar om gelanceerd te worden. Allemaal bevatten ze het innovatieve karakter van Cidrani.”

Ok, tijd om het over iets groots te hebben: jullie nieuwe kombucha product.

“Twee jaar geleden woonde Bruno in Amsterdam en nam hij flessen kombucha mee tijdens zijn vlucht terug naar Kroatië. Dat was niet gemakkelijk, maar het zeker waard omdat het product daar nog niet verkrijgbaar was. Terwijl we in de fase van productontwikkeling zaten, dachten we na over de twee problemen met kombucha. Ten eerste bevat het veel suiker en daarnaast heeft het product ook enige houdbaarheid issues, want hoe houdt je het ‘levend’ in elke situatie?

Na een hoop onderzoek en testen kwamen we met de oplossing, kombucha uit concentraat. Deze kombucha bevat geen geraffineerde suiker en je kan het overal mee naartoe nemen zonder het koud te hoeven houden. En het allerbelangrijkste, het is levend en vol met goede bacteriën. Er zijn zes smaken, ieder op basis van een authentieke kruidenmix die al eeuwenlang gebruikt worden om het lichaam te ondersteunen.”


Cidrani+Kombucha+range.png

1 zakje Cidrani kombucha leng je aan met 200 milliliter water en bevat 3,5 gram suiker. Per 100 milliliter zit er dus maar 1,7 gram suiker in, terwijl standaard kombucha wel 6 tot 7 gram suiker per 100 milliliter bevat.  


Cidrani+Kombucha+range+1.png

“We wilden niet zomaar een kombucha op de markt brengen, het moest de gehele markt verbazen. Onze kombucha heeft een lichtgewicht, gebruikt zeven keer minder plastic tijdens de productie dan gemiddelde kombucha en er is geen gekoeld transport nodig. Dit alles zorgt voor een significant lagere impact op het milieu. Daarnaast zijn we al druk met het testen van compleet recyclebare en composteerbare oplossingen voor de toekomst.”

 

Wat heeft jullie zo aangetrokken tot het creëren van voeding op basis van wetenschap?

“Ook voordat wij ons bedrijf begonnen, vonden we het belangrijk om alles te weten over de wetenschap achter eten en wat voedsel ons kan brengen. We zijn altijd al gefascineerd geweest door neurologie en de gezondheid van je hersenen. Hoe meer we leerden, hoe helder het werd dat onze darmgezondheid een belangrijke rol speelt. 

Eten is een onderdeel van het geheel en daarom is het ook belangrijk om aandacht te geven aan de andere aspecten. Dit maakt de cirkel rond.”

Hoe ervaren jullie de KR Community?

“We genieten erg van de Community en alle kansen die het ons heeft gegeven. We zouden er graag meer willen zijn, maar door de huidige maatregelen is dat lastiger. Het is een fantastische opstap naar de Nederlandse markt. Het helpt ons met het leggen van connecties, maar we ontmoeten ook veel mensen die net als wij geloven in de toekomst van ons voedsel.”

Een laatste advies voor iedereen die geïnteresseerd is in darmgezondheid?

“Een goede start van je ochtend is om bij het opstaan even een minuut voor jezelf te pakken. Neem een shot azijn en sta even stil bij het moment, bij jezelf. Ga dan lekker naar buiten, beweeg en zorg dat het bloed gaat stromen. Wij zijn er echt van overtuigd dat de mens 200 jaar oud kan worden, als ze in harmonie leven met de natuur en technologie.”


LINKS:

Website – https://cidrani.com/ 

Polyphenols info –https://www.healthline.com/health/polyphenols-foods#TOC_TITLE_HDR_1


Tags


You may also like

KR Summer Party in the Park
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}